5 доказани факта за съня

Всички спим, но знаем ли достатъчно за този феномен – съня?

Макар да прекарваме средно по една трета от времето си спейки, сънят остава странна и непозната материя за много от нас. Тук разглеждаме 5 вечни истини за съня, които може и да не знаеш. Не ги проспивай, виж ги тук.

Защо сънят ни лекува?

Сън за здраве – обзалагаме се, че си го чувал и преди. И наистина е така. Естествена реакция на организма при болест е да му се спи повече и да има нужда от повече почивка. Това неслучайно е така, по време на сън имунната ни система се засилва, като осигурява на организма ни повече „войници“, които да се борят за излекуването ни. Лекарите също съветват, когато сме болни, да спим повече. Така че следващия път, когато усетиш, че настиваш, най-добре се освободи от ангажименти, сгуши се в комфортните завивки и се отдай на няколко часа необезпокояван сън. Когато се събудиш, ще усетиш разликата.

Защо ни се спи след хранене?

Сигурно и на теб ти се е случвало след обилен обяд или вечеря да искаш моментално да заспиш. Причината е, че биологично така сме устроени. След прием на храна, тялото ни се нуждае от почивка, за да усвои и смели добре храната и да запази енергията.  При хранене се активира парасимпатичната нервна система, която забавя сърдечния ритъм, успокоява дишането ни и предизвиква чувство на сънливост. В същото време се увеличава движението на стомашно-чревния тракт, което спомага храносмилането.

Защо сънят влияе добре на мозъка?

Майките често казват на децата си да спят, за да пораснат здрави, защото мозъкът се нуждае от сън. Това е напълно вярно –  чрез съня се заздравяват нервните връзки. А това засилва мозъчните функции, спомага по-бързото учене, по-добрата памет и подобрена способност за фокусиране. При децата сънят спомага развитието, а при възрастните – съсредоточаването и ни помага да взимаме по-правилни решения. Знаеш ли, че точно недоспиването е една от причините за поява на Алцхаймер? Затова, ако искаш да си здрав и да напредваш в работата и развитието си, най-добре се наспи хубаво.

Защо хората бълнуват насън?

Половината от всички деца говорят по време на сън и около 5% от възрастните. Всъщност, бълнуването е доста често срещано явление, причините за които са още неизвестни, защото то може да се случи във всяка фаза на сън. И все пак, е установена връзката между него и стреса през деня, безпокойството и приема на определени медикаменти. Казват също, че сънят е отражение на деня, който сме имали. Тъй като децата са по-емоционални и им се случват повече нови приключения, отколкото на възрастните, е нормално и по време на сън да ги „изживяват“ по свой начин, който намира отражение в говорене по време на сън. Осигурете си комфортни условия на сън, мека възглавница и обгръщащ матрак с мемори пяна, за да можете с удобството си през нощта да успокоите сетивата си и да смъкнете натрупаното напрежение през деня.

Защо някои хора изпитват спяща парализа?

Това са кратки моменти, в които хората временно загубват възможността да се движат или да говорят, но мозъкът им е активен и не спи в този момент. Явлението е плашещо и неприятно, защото успоредно с парализата често се виждат и халюцинации или се усеща натиск в областта на гърдите. Има цял период в изобразителното изкуство, вдъхновен от това странно явление, като художниците обикновено изобразяват спящ човек, на гърдите на който е седнало свръхестествено същество. В съвременни времена специалистите са установили, че спящата парализа се случва само в 2 фази на съня – заспиването и пробуждането, и вярват, че причината е нарушение във фазата на БДО (бързо движение на очите).